Växtbelysning skapar goda förutsättningar för hemmaodlingen

22 juni 2021 Cecilia Olsson

Att odla egna plantor, blommor och örter i sitt hem är både härligt och spännande. Det känns väldigt speciellt när man ser det lilla fröet som man planterat frodas till en vacker växt. För att det man planterat ska kunna må extra bra, och framförallt om man vill kunna odla året om, så behövs bra växtbelysning. Det gör att växterna inte blir lika beroende av solljus utan kan växa ändå, det gäller bara att man väljer bra belysning som placeras på rätt höjd ovanför växten. 

Det behövs mycket ljus för att växterna ska trivas riktigt bra

För att belysningen ska ha så bra effekt som möjligt så kan det många gånger krävas att lampan är tänd i cirka 14-16 timmar per dygn, detta beror såklart på hur mycket naturligt solljus som når växten. Eftersom lampan används så många timmar per dygn så är det mest ekonomiskt och dessutom bäst för miljön om man väljer en lampa som drar så lite energi som möjligt samt håller länge. Det gör att LED växtbelysning är ett riktigt bra alternativ. LED lampor är nämligen väldigt energisnåla och har betydligt längre livslängd jämfört med de flesta andra lampor. 

Avståndet är också viktigt

Det är även viktigt att belysningen placeras på rätt avstånd från växten för att den ska kunna ha optimal effekt. Den får inte sitta för nära eftersom det kan orsaka värmeskador på växten, samtidigt som den inte ger tillräckligt bra ljus och värme om den sitter för långt bort. En LED lampa alstrar inte lika mycket värme som de flesta andra lampor och kan därmed placeras lite närmare växten utan risk för att det blir för varmt. När det gäller en nysådd växt så är det ofta bäst att placera lampan på cirka 5-10 centimeters avstånd, har de däremot hunnit växa till sig så kan 20 centimeter passa bättre. 

https://ledmegastore.se/19240-led-vaxtbelysning finns ett brett urval av högkvalitativ och billig växtbelysning som kan hjälpa till att hålla växterna vid liv året om. Där hittar man flera olika storlekar, former och styrkor, så det finns lampor för alla behov.

Fler nyheter