Vad gjorde man utan mössa

19 maj 2021 jonas olsson

Bara tanken får det att göra ont i öronen. De flesta av oss har nog någon gång glömt mössan hemma och för sent insett misstaget när den isande kylan biter sig fast och färgar öronen alldeles röda. 

Med det i åtanke är det märkligt att mössan i början av sin livstid faktiskt var en klassfråga. Det hade inte varit konstig om den burits av de välbärgade. Det gjorde den inte, det var en statusmarkör som visade att man tillhörde den lägre klassen. När den först gjorde sitt intåg i våra svenska hjärtan är dock, som det verkar, något av en hemlighet. 

 

Olika utseenden

I början användes mössan för att hålla kylan borta. Men numer undrar man när man går igenom sortimentet i butiken. Förutom de vanliga värmande luvorna med eller utan snören och tofsar hittar man andra som är mera som en snygg detalj än värmer vår högsta punkt.

Så vad är inne när det gäller mössor? Faktiskt något så enkelt som ribbmössor, en variant som funnits med länge. Ska man ut i skog och mark kan det krävas lite mera värme, då är definitivt en fodrad pilotmössa att föredra. Med sina öronlappar som värmer gott, och möjligheten att knyta till under hakan, skyddar de mot kylan. Att bara ha öronlapparna hängande ger också en ganska cool look som passar när som helst. Här finns några av mössorna: https://high5shop.se/collections/mossor.

 

Coolt med mössa

Det är inte så länge sedan ungdomar tyckte att mössa var det töntigaste man kunde ha på sig. Något som smögs ner i väskan eller fickan så snart man var utom synhåll från de vuxna. Vuxna bar mössa med logo som de fått på jobbet eller från någon förening. Nu är det hur coolt som helst att bära mössa. Som en cool detalj eller för att förhöja en skön look.

Fler nyheter

29 september 2021

I Umeå pumpar man på