Riskfyllt arbete utfört säkert och med hög kvalité

10 augusti 2020 jonas olsson

Få yrken har den råa, industripräglade och svettiga auran som svetsaryrket. Ett klassiskt fysiskt tungviktaryrke som funnits länge. Stereotypen är en storväxt man med långt skägg och hästsvans som står och slår gnistor iklädd en overall i ett garage någonstans. Så ser det naturligtvis inte ut i praktiken.

Vem som helst kan idag bli svetsare – kvinnor, män, unga och gamla. Men svetsaryrket ställer fortfarande krav och är inte ett yrke som på något sätt ska tas för givet. När någonting ska svetsas vill man dels att jobbet ska utföras säkert, men också med utsökt kvalité.  

Statsminister eller licenssvetsare? 

Vem vänder man sig då till för att få just den efterfrågade kvalitén inom svetsjobben? Är det till Sveriges kanske mest berömda svetsare, nämligen statsministern Stefan Löfven? Nej, hans svetsarkarriär är troligen överspelad. Bara för att man blir statsminister innebär det dessutom inte att man varit en förträfflig svetsare. Det som garanterar en svetsares excellens är huruvida svetsaren utför licenssvetsning eller inte.

Vad är licenssvetsning undrar du kanske? Jo, kort sagt innebär det att man har uppfyllt särskilda krav och prövningar för att utföra en viss typ av svetsning. Man kan helt enkelt likna det vid en kvalitetsstämpel.  

De har EU:s godkännande 

Licenssvetsare som gått denna “kvalitetsstämpel” är formellt sett CE-märkta, vilket indikerar att man håller en viss standard. För en licenssvetsare inkluderar det även exempelvis rördragning i Jönköping, eller var man nu än praktiserar. CE-märkningen är ett produktmärkning som ska godkännas av Europeiska Unionen och inkluderar bland annat krav på hälsa, miljö, funktion och säkerhet.

Så om du anlitar en licenssvetsare kan du med andra ord vara säker på dels kvalitén i det utförda arbetet, men också att svetsaren i fråga har en trygg anställning och en säker arbetsplats. Och det känns väl faktiskt minst lika viktigt med tanke på att yrket är förenat med vissa risker.  

Fler nyheter