Installera bra värmepump i Stockholm

29 mars 2021 jonas olsson

De flesta är överens om att vi måste minska vår energiförbrukning för att skona miljön och rädda klimatet. Detta är särskilt viktigt i ett land som Sverige där vi är i behov av uppvärmning större delen av året. Att värma bostäder och varmvatten är också kostsamt, i alla fall med gamla tiders energikällor som el och olja, men även fjärrvärme.

De energikällor som idag räknas som klimatsmarta och ekonomiska är solenergi och vindkraft. Fast även värmepumpen räknas som klimatsmart och ekonomisk, detta trots att den drivs med el. Fast väljer man el från förnyelsebara källor, eller installerar solpaneler på taket, blir även värmepumpen helt grön. Det fina med en värmepump är att den kan generera både värme och kyla, vilket gör att man alltid kan ha ett behagligt inomhusklimat.

 

 

Olika värmepumpar 

Det finns många olika slags värmepumpar och alla har de sina för och nackdelar. Tyvärr finns det ingen som passar alla. När man väljer värmepump måste man titta på husets planlösning och hur stort hushållets behov av värme och varmvatten är. Men även yttre omständigheter kan ha betydelse som storlek på tomt och markens sammansättning. Huset måste också ha vattenburna element i huset så att värmepumpen kan skicka ut värmen i de olika rummen. 

Det är bara luft-luftvärmepumpen som inte skickar ut värmen via element. I stället blåser pumpen ut värmen direkt via inomhusluften. Men en luft-luftvärmepump fungerar bäst i ett hus med öppen planlösning där värmen kan cirkulera fritt. Pumpen fungerar heller inte riktigt optimalt vid riktigt låga temperaturer, och därför är det vanligt att man kompletterar en luft-luftvärmepump med en vedeldad kamin. 

Vill man installera en värmepump i Stockholm kan det vara bra att vända sig till mer än ett företag och se vilken värmepump de rekommenderar. Be om en specificerad offert där det står vad både värmepumpen och installationen kostar.

Fler nyheter