Gör ett smidigt test för mögel i hemmet

28 januari 2022 Cecilia Olsson

editorial

Om man misstänker att det kan finnas mögel i huset där man bor så är det säkrast att göra ett mögeltest så snart som möjligt. Det finns olika sorters tester som man kan göra själv för att snabbt få svar. Vilket test man ska använda beror främst på om möglet är synligt eller om det handlar om mögel som döljer sig bakom exempelvis paneler eller tapeter. 

Synligt mögel kan testas med ett yttest

Om man upptäckt svarta, gröna, gula, bruna eller vita fläckar på ytor i hemmet så kan det handla om mögel. Ofta är det i våtutrymmen som det dyker upp mögel i exemplevis kakelfogar, men även i golv och tak. Det kan också uppstå på andra platser i hemmet där man har problem med fukt, detta eftersom mögelsvampar stormtrivs och frodas i fuktig miljö. Vid synligt mögel behövs ett yttest, då tar man ett prov på det misstänkta området och får ofta svar på bara några minuter.

mögeltest

Det går även att testa för dolt mögel i hemmet 

Om man tror att det finns mögel i hemmet trots att man inte kan se det, till exempel för att någon i hushållet börjat uppleva symtom såsom huvudvärk, trötthet, luftvägsbesvär eller andra allergiliknande symtom så bör man göra ett luftest. Dessa tester innehåller i regel en petriskål som man ställer ut för att den ska samla upp eventuella mögelsporer. Efter några dagar kan man få svar på om det finns mögel eller ej. 

Mögeltest för alla ändamål

Om man behöver göra ett test för mögel så kan man enkelt beställa hem både lufttest och yttest från AGX MögelTest. Man gör testet själv och beroende på vilket test man väljer så kan man antingen analysera det själv eller skicka in det på analys. Det går helt enkelt att hitta ett test som passar beroende på vilken sorts mögel man tror sig ha drabbats av samt hur specifikt resultat man vill ha. 

Fler nyheter