För bättre före

31 juli 2020 william eriksson

Att susa nerför skidbackarna en solig dag på gnistrande snö är en fantastisk känsla som många längtar hela året till. Men om man någon gång har provat att åka offpist så vet man ungefär hur backen hade sett ut om man inte hade preparerat den på rätt sätt. Och oftast så hade den varit mycket spännande och inte alls så smidig och skön att lugnt åka nedför. Så för att få en skidbacke tjänlig att åka i så använder man sig av en pistmaskin eller flera.  

 

Fräsa och utjämna  

En pistmaskin använder både sin front och bakdel till att preparera skidbacken. I fronten finns ett schaktblad som samlar upp snön och fördelar den jämnt. På bakdelen finns en fräs som tar hand om hårt packad snö och is så att det finfördelas och inte skapar problem. Men en pistmaskin arbetar inte alltid ensam utan ibland får man också ta hjälp av snökanoner som sprider ut snö där det är ojämnt eller saknas. Det brukar vara populärt att åka skidor precis efter att en pistmaskin har kört över ytan eftersom det då har bildats en perfekt yta för skidåkning i ett mönster som man brukar likna vid tyget manchester. Det vill säga ett slags ränder.  

Jobba som förare

Om man bor i närheten av en skidbacke så kan det vara mysigt att efter dagens sista åk se upp mot backen där en eller flera pistmaskiner kör upp och ner för backen. Pistmaskinens belysning mot den vita snön är som en tavla och det känns tryggt att veta att nästa dags skidåkning kommer bli bra. Men för att köra pistmaskin så krävs det noggrannhet och inte minst en tålighet för lutning eftersom pistmaskinen kör i alla backar. Om man tycker det är brant att åka skidor i en svart backe så är backen inte mindre brant i en pistmaskin.

Fler nyheter