Ett invaliditetsintyg bevisar dina skador

30 juni 2022 patrick pettersson

editorial

Man kan ha en otroligt stark arbetsmoral och verkligen leva för att arbeta. Men ibland är det inte tillräckligt för att kunna släpa sig upp från sängen och gå till jobbet. Faktum är att det kan finnas omständigheter som gör det fysiskt eller psykiskt omöjligt. Till och med för resten av livet. Om du till exempel förlorat armar eller ben i en olycka kanske det inte kan finnas samma krav på dig att sköta ett arbete som det skulle ha gjort om du vore fullt frisk. 

Om skadorna är så pass allvarliga att du bedöms att aldrig mer kunna jobba blir du så kallad invalid. Då kan du också ha rätt till ersättning för förlorad arbetsinkomst. Men det är inte bara att anmäla till försäkringsbolaget att du inte längre kan jobba, du måste bevisa det också. Det är här som ett invaliditetsintyg kommer in i bilden. Ett invaliditetsintyg är ett dokument som skrivs under av läkare och som intygar att du har de bestående skador som du hävdar att du har.

 

invaliditetsintyg

 

Det bästa av situationen

Som sagt är det alltid en legitimerad läkare som måste sätta sin kråka på ett invaliditetsintyg. Du kan inte skriva ett själv och visa upp för försäkringsbolaget. Trots allt är det mycket pengar det kan handla om, och försäkringsbolaget kommer inte att ta några risker för bedrägeri. Någon skulle ju lätt kunna fejka att de är skadade för att ligga hemma på soffan och casha in försäkringsstålar, om inte bolagen ställde krav på att skadorna måste intygas av experter.

Syftet med invaliditetsintygen är inte att försöka lura försäkringskassan. Syftet är att de ska användas till att du ska få ut ersättning som du faktiskt har rätt till. Du hade med all sannolikhet hellre varit utan dina skador och jobbat istället, men ibland blir livet som det blir. Då får man göra det bästa av situationen.

Fler nyheter