Balkongnät gör balkongen säker för katten

11 december 2020 jonas olsson

Att ha en purrande och spinnande katt hemma är drömmen för många. Någon som alltid kommer springande glatt med svansen i topp när man kommer hem. Både små och stora människor kan önska sig en katt. 

För barn kan det vara en liten kompis som får veta alla hemligheter, men som aldrig berättar vidare. En katt kan också vara ett sällskap för både stora och små när man känner sig lite ensam och nere.  Eller som Ernst Kirchsteiger säger: ”När en katt ligger och sover i ett rum finns det inte mycket mer för en inredare att göra där.”

 

Katter i bostäder

Många tycker att katter är djur som bör få ströva fritt, men det går att vänja katter att vara inomhus och ha en låda för deras behov. Har man en lägenhet som bostad finns det många gånger en balkong att tillgå. Då kan katten få friskluft där, och få njuta lite av solens strålar på sin nos. 

Det finns dock en risk att en nyfiken katt vill hoppa upp på räcket. Det kan i sin tur leda till att katten trillar ner från balkongen och kanske gör sig illa eller smiter. Den som någon gång försökt fånga in en katt på rymmen vet att det inte alltid är så lätt.

 

 

Skydda “pälskligen” på balkongen

Sedan 2009 finns ett lagstadgat krav från Jordbruksverket för att skydda katter som vistas på balkonger. Alla balkonger som återfinns 5 meter, eller mer, över marken måste ha ett balkongnät som skydd. Detta krav kom efter att många veterinärer hade vittnat om katter som fått fallskador efter balkongfall. 

Flertalet katter per år skadade sig så illa i fallet att veterinärvården överstigit självkostnaden. Ytterligare fördelar med balkongnät är att det stänger ute eventuella kattgäster som vill komma på besök balkongvägen. Dessutom skyddar det mot oönskade fågelbesök på balkongen. 

Fler nyheter