Arborist beskär och underhåller träd

16 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Arborist beskär och underhåller träd

I många trädgårdar i Lund och i Skåne överhuvudtaget finns det äppelträd. Äpplen är en populär frukt och många människor har goda minnen av att äta dem färska från trädet. Sverige och Skåne är kända för sina äppelträd, hela Kivik är ju uppbyggt kring äppelodling, musteri och cider. Träden måste beskäras då och då för att de ska förbli friska och fortsätta att bära frukt. Och just detta kan vara något som man missar som privatperson.

Att beskära äppelträd är inte svårt, men det finns några saker du måste tänka på för att göra det ordentligt. För det första måste du se till att du har de rätta verktygen. Du behöver en vass sekatör och en såg. För det andra måste du veta när du ska beskära dina äppelträd. Den bästa tiden att göra detta är sent på vintern eller tidigt på våren, innan träden börjar växa igen.

arborist Lund

För det tredje måste du veta hur du beskär dina äppelträd. Träden producerar frukt på förra årets tillväxt, så du måste klippa tillbaka sidoskotten till tre eller fyra blad från huvudstammen. Du måste också gallra ut trädets krona och ta bort alla korsande eller gnidande grenar. Detta bidrar till att förbättra luftcirkulationen och gör trädet lättare att sköta.

Inte speciellt svårt

Det är inte svårt att beskära äppelträd, men det är viktigt att göra det på rätt sätt för att träden ska förbli friska och fortsätta att bära frukt. Med lite omsorg och uppmärksamhet kommer dina äppelträd att vara en källa till glädje i många år framöver. Skulle du vara osäker på hur du ska göra, eller om du misstänker att ditt äppelträd är sjukt. Sjukdomar kan vara allt från bladlöss till sjukdomar i rötter, stam och i bladen så kan du alltid kontakta en arborist, de är experter på träd. Kolla https://www.aliasarborist.se/arborist/arborist-i-lund, om du råkar bo i Lund.

Fler nyheter