Vad innebär en tandreglering?

24 november 2020 Lily Hansen

Tandreglering – vad innebär det egentligen? I stort så betyder det att man behöver åtgärda något i munnen och att tänderna på något sätt växer fel eller skapar problem för personen ifråga. Det kan handla om sneda tänder eller att man har något fel med sitt bett. 

Över- eller underbett i munnen är vanligt och ingenting som det är någonting konstigt med. Det behandlas ofta genom att man tar hjälp av tandreglering, alltså att man får en tandställning. Antingen får man den i överkäken eller i underkäken och i vissa fall kanske i båda två. 

 

Ett hjälpmedel

Att skaffa tandställning är frivilligt och ingenting som tandläkaren kan tvinga patienten till. Men det kan vara bra att ta hjälp av en sådan om man har problem i munnen av något slag. För barn och ungdomar är tandställningen gratis och det är ju ofta då som problemen upptäcks. Men även vuxna kan få tandställning insatt ifall det finns problem. 

Det finns tandställningar man kan ha bara under nattetid men även sådana som sitter i jämt dygnet runt. Vissa typer av ställningar går att ta ut, vid måltider eller tandborstning till exempel. Det är extra viktigt att sköta sina tänder med tandborstning noga under den tid som tandregleringen pågår. 

 

Metall eller plast?

Tråden som sitter i metallbågen till tandställningen finns i olika storlekar och tjocklek. De går att spänna på olika vis, beroende på hur man vill att tänderna ska sitta. Dessa tandställningar är i metall men nuförtiden finns det även moderna varianter i plast. 

Den första tiden efter att tandställningen satts in kan personen ifråga känna obehag och ett tryck i munnen. Det är ingenting konstigt och brukar ge med sig efter de första dagarna. Tandreglering brukar normalt pågå under flera år och man behöver komma på regelbundna besök för att se så den fungerar bra.

Fler nyheter