UV-glas och kvartsglas står emot strålning

21 mars 2022 william eriksson

editorial

Går det att bli brun genom att sola genom en glasruta? Det kanske är en viktig fråga för den som sitter inne på kontoret och jobbar under sommarmånaderna. Som inte har möjlighet att lägga sig på stranden utan måste förlita sig på den sol och det UV-ljus som strålar genom glasrutan. Det är kanske ett sådant scenario som många tänker på när de hör begreppet “UV-glas”.

När man talar om UV-glas bör man dock vidga sina vyer en aning. Man bör tala om det som kallas för kvartsglas. Det är nämligen den mer aktuella formen av glas i det här sammanhanget. Det kanske inte är en variant som används i bostäder eller på kontoret, men däremot i industrier.

Glas med hög resistens

Anledningen är att kvartsglas har en alldeles särskild renhet och resistens mot höga temperaturer. I det här fallet är det därför inte glas som du monterar med en förhoppning om att bli brun när du sitter bakom rutan. Tvärtom är meningen att att det varken ska släppas igenom höga temperaturer eller ultraviolett strålning. Vill du läsa mer om den här typen av glas? Då kan du göra det här: https://miritglas.com/se/produkt/kvartsglas/

 

UV glas

Ingen solkräm på jobbet

Faktum är att kvartsglas, eller UV-glas om man nu vill kalla det så istället, har helt otroliga egenskaper. Det har redan nämnts att de kan stå emot höga temperaturer, men kan du gissa hur många grader det handlar om? Man tror knappt att det är sant, men UV-glas kan faktisk stå emot så varmt som 1 000 grader. 

Inte nog med att UV-glas finns som “vanliga” rutor. Tekniken har faktiskt till och med kommit så långt att det även finns som rör och stänger. Med andra ord behöver inte industriarbetarna längre packa ned någon solkräm när de ska gå till jobbet. De kommer ändå inte att bränna sig.

Fler nyheter