Tandhygienist hjälper dig med hälsan

22 juni 2022 patrick pettersson

editorial

Att det är viktigt att ta hand om sin hälsa vet nog de flesta. I dag går fler än någonsin på gym eller ägnar sig åt organiserad idrott. Även försäljningen av diverse tillskott, proteinpulver och vitaminer ökar, samtidigt som allt färre ungdomar röker cigaretter. En positiv trend, helt klart. Men det finns fortfarande en del av kroppen som har stor inverkan på vår hälsa, och som många glömmer bort. Mun- och tandhälsa. Vissa förknippar kanske god munhygien med fina tänder och god andedräkt, men det är bara en liten del. 

I munnen finns miljontals bakterier, som både hjälper och stjälper. Om bakterierna tillåts föröka sig och få fäste i munnen, kan de göra stor skada på tandköttet och tänderna. Inflammation i tandköttet kan på längre sikt göra att bakterierna sprider sig vidare i kroppen via blodet, och skapar inflammation på andra ställen. Tandköttsinflammation kan även leda till tandlossning, som är både smärtsamt och kan leda till att tänderna ramlar ut. Tandlossning kan i sin tur påverka käkbenet och skapa både benskörhet och inflammation där. 

 

Tandhygienist

 

Förhindra sjukdomar

Tack och lov finns det mycket man kan göra för att förhindra ovannämnda åkommor. Något så enkelt som regelbunden tandborstning och användande av tandtråd minskar avsevärt riskerna. Det är även viktigt att gå till tandläkaren med jämna mellanrum. Även om allt i munnen känns bra och man inte upplever några problem är det viktigt att gå på regelbundna kontroller. De flesta tandläkare rekommenderar att man går en gång om året. Detta för att upptäcka eventuella problem tidigt och kunna åtgärda dem innan de gör någon långvarig skada. Det är även bra att hålla sig uppdaterad kring de senaste rönen kring tandhälsa, och få tips och råd kring vad man kan göra annorlunda för att hålla sin mun i toppskick. 

Hos tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct finns kunniga tandläkare och tandhygienister som hjälper dig! 

Fler nyheter