Skogsförvaltning – ta hand om skogen

22 mars 2022 patrick pettersson

Dra åt skogen. Oj, vilken vulgär inledning. Tyvärr är “dra åt skogen” ett uttryck för att be någon fara och flyga. Vilket är lite synd, och lite missvisande. Skogen är en väldigt trevlig plats. Det är alltid mysigt att komma ut i naturen. Bland träd, buskar och djur. Där får du lite variation i din miljö om du befinner dig inne i stan på ett kontor hela dagarna. Ibland behöver man bryta lite mönster. Då är skogen en utmärkt plats att åka till. Dra dit. Dra åt skogen.

Många forskare är faktiskt överens om att skogen är en helande plats. En hel del människor med mentala besvär, som till exempel depression, finner stor ro av att komma ut i skogen. Det kanske inte “botar” dem per se, men det är en viktig pusselbit i helheten. Inte minst i förebyggande syfte, vilket är minst lika viktigt. Sedan är det ju naturligtvis oerhört kul att få se de vilda djuren, om man nu har den turen. Så bara det är förstås anledning att dra åt skogen.

 

skog

 

Respektera skogen

Man ska dock komma ihåg ett par saker när det gäller skogen. Även om du är ute i det fria så sköter skogen inte sig själv. Det finns alltid någon som arbetar med skogsförvaltning där som ser till att rätt antal träd fälls, att den är tillgänglig och allt sådant där. Att skogen och det som lever i den mår bra och håller sig friska med andra ord.

Även om det finns någon med ett huvudansvar för skogen ska du ändå tänka på några saker. Plocka inga fridlysta växter och bryt inte av levande grenar. Respektera djur och natur. Och lämna absolut inga sopor i skogen. Ta med dig allting hem som du tog med dig dit. Så blir skogen en trivsammare plats för alla.

Fler nyheter